Aantasting door zwammen.                                       Monteren van losse verankeringen.            

Bomen worden in hun 'soms' lange leven vele malen beschadigd door: aanrijdschade, takbreuk, vandalisme, snoeien, stormschade, wortelschade, bodemverdichting ...

 

Een beschadiging aan een boom is een invalspoort voor pathogene ( ziekteverwekkers ), als de boom niet in staat is deze pathogeen efficiënt te bestrijden kan daardoor de boom gaan inrotten, ziek worden, ontstaan er aantastingen door zwammen ... ( soortgebonden, vitaliteit ... ). 

Sommige bomen overleven bijv. zware snoei ( kandelaberen ), stormschade enz. niet. Maar sommige bomen herstellen zich goed tot zeer goed na zware schade.

 

Een voorbeeld: een berk is een boom die 'moeilijk' te snoeien valt. Waarom? Het is een boomsoort die een beschadiging zeer slecht afgrendelt, m.a.w. rot tot diep onder de snoeiwonde in, tot zelfs meer dan een meter! Naargelang de snoeiwonde en de vitaliteit van de berk. De meeste berken die zwaar beschadigt worden gaan dood of rotten helemaal in en vormen zo een gevaar voor de omgeving. 

 

Wij monteren ook losse verankeringen, maar wat zijn losse verankeringen en waarom monteren wij deze verankeringen in een boom?

Meestal bij oudere bomen waar takken ver uitgegroeid zijn wordt er aan ons gevraagd of we deze takken kunnen inkorten of afzagen, het gemakkelijkste is de tak gewoon afzagen, maar dan maak je een grote snoeiwonde waar een oude, minder vitale boom niet goed de snoeiwonde kan afgrendelen en zo zeer vatbaar is om aangetast te worden door een pathogeen. Beter is om in zo een geval de tak te verankeren met een hol verankeringstouw, dit touw maakt een losse verbinding tussen de hoofdstam en de overhangende stam, bij het eventueel uitscheuren van deze tak blijft deze hangen in het verankeringstouw, zo creëren we een veilige situatie. Ook wordt dit touw op bepaalde tijdstippen gecontroleerd om te zien of deze niet onder spanning komt te staan, indien deze onder spanning komt te staan, grijpen we op de juiste manier in.

Het touw die gemonteerd wordt is een speciaal touw, deze is hol van binnen en heeft speciale, gekleurde kleine touwtjes aan e buitenkant die bij een belasting van meer 80 % gaan scheuren, dit is een indicatie dat de verankerde tak aan het breken is of sterk verzwakt is ...

Waarom geen vaste verankering? Bij een vaste verankering kun je achteraf niet controleren of de tak verder gaat overhellen, scheuren ... Ook zal deze verankerde tak zwak worden door deze verankering ... 

 

De bedoeling van een VTA ( visual tree assessment ) is de boom visueel te onderzoeken, om daarna een verslag op te maken over de toestand waarin de boom zich bevindt. 

Wat houdt een onderzoek in? We controleren of er snoeiwonden, aantastingen, scheuren, gebroken takken, scheefstand, bastschade, grondverdichting, aanrijdschade, maaischade ... aanwezig zijn. Zo kunnen we de vitaliteit gaan opmeten van de boom, om nadien te kunnen remediëren.

Belangrijk: Een VTA - onderzoek is enkel een visueel onderzoek, er wordt niet gecontroleerd of de wortels beschadigd zijn onder het maaiveld, of de boom nog stabiel genoeg is, of de boom binnenin rot of aangetast is ...

                                                                   Voorbeeld van een holle verankeringstouw, met breukindicatoren.

 

WWW.FURNATECHNICS.BE